Stokrotka pospolita – urocza, lecznicza, jadalna roślina

Bellis prrennis – stokrotka pospolita nazywana również stokrotką łąkową lub trwałą to bylina często uprawiana w ogrodach w postaci odmiany ozdobnej. Stokrotki to stosunkowo niskie rośliny, osiągają wysokość ok 10-20 cm.

Termin kwitnienia przypada na marzec – sierpień. Stokrotka wydaje piękne, kwiaty o delikatnym zapachu. Stokrotki uprawiane są jako rośliny dwuletnie. Stokrotki mają najlepiej radzą sobie uprawiane na glebach żyznych, próchniczych, przepuszczalnych i umiarkowanie wilgotnych. Uwielbia stanowiska słoneczne choć doskonale radzi sobie również w półcieniu. Stokrotki są dosyć wrażliwe na mróz i wymagają zimowego okrycia.

Stokrotka doskonale nadaje się na rabaty, obwódki rabat, pojemniki na balkony i tarasy.

Kwiaty stokrotek są roślinami nadającymi się do spożycia – mają miętowy posmak, można je wykorzystać jako dodatek do sałatek, surówek lub zimnych, orzeźwiających napojów.

Stokrotka wykorzystywana jest także w ziołolecznictwie. Zawiera wiele cennych składników jak np: B- karoten, związki garbnikowe, kwasy organiczne, antocyjany, składniki mineralne.

Podczas lekkich stanów zapalnych oczu można użyć naparu z kwiatów, na trądzik i egzemy zalecane są maseczki z kwiatów stokrotki. Stokrotki wykorzystywane są również jako “roślina na siniaki”. Ulgę przyniosą okłady z mocnego naparu z kwiatów lun rozdrobnione świeże listki rośliny.

Z rośliny można robić również herbatki ziołowe które sprawdzą się idealnie przy schorzeniach górnych dróg oddechowych.