Bratki – jadalne rośliny

Bratki (Viola wittrockiana) to urocze rośliny. Zachwycają niebywałymi barwami, wzorami. Stanowią ozdobę naszych rabat, balkonów, tarasów oraz są wykorzystywane jako kulinarny dodatek!!!

Tak. Bratki są roślinami jadalnymi!!!

Rośliny te mogą stanowić dekoracje potraw, ciast, deserów oraz urozmaicać smak. Zawierają substancje bioaktywne, dużo witamin i przeciwutleniaczy korzystnie wpływające na nasz organizm.

A jak one smakują?

Bratki są słodkie z nutką cierpkiego posmaku. Rośliny można jeść od wczesnej wiosny i przez całe lato. Idealnie nadają się jako dodatek do sałatek owocowych, ryżu, mięs, zup o słodkim posmaku.

Z bratków można robić przetwory – konfitury, syropy oraz nadają się do suszenia który może później być wykorzystany do zaparzania. Napar z suszu bratków jest pomocny szczególnie przy walce z trądzikiem młodzieńczym, wpływa pozytywnie na przemianę materii oraz oczyszczanie organizmy z toksyn.

Reasumując bratki nie tylko używane są do zdobienia, ale także do jedzenia 🙂

Ze względu na niezwykłe właściwości tych roślin jeszcze nie jeden raz powrócimy do tego tematu.